Οδηγός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Οι 10 αναβαθμίσεις κατοικιών που επιδοτούνται έως 85% -Ποια ακίνητα αφορά

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν ήδη οι πολίτες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Στον οδηγό για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που δημοσιοποίησε το iefimerida.gr αναφέρονται όλες οι κατηγορίες επιδοτήσεων, με όλα τα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορεί να φτάσει το 85% του συνολικού κόστους των εργασιών και να καλύψει έως και 50.000 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε υποστηρίξει ότι με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» -το οποίο θα «ανοίξει» τον Νοέμβριο- θα ξεκινήσει ένα «κύμα ανακαινίσεων», με το ΥΠΕΝ να διαβεβαιώνει πως πως ακόμη κι αν το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μη μείνει κανείς εκτός και να επωφεληθεί από επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ποια ακίνητα μπορούν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΝ, μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», πρέπει να:

Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1.
Υφίσταται νόμιμα.
Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.
Δυο κατηγορίες για τις πολυκατοικίες
Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:

Αίτηση Τύπου Α:

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Αίτηση Τύπου Β:

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.
Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορωνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/exoikonomo-aytonomo-10-parembaseis-epidotoyntai